Aktivity AJŠ

Vyjádření AJŠ k tiskové zprávě ÚOHS


Asociaci jazykových škol z. s. (dále jen „Asociace“) bylo začátkem tohoto týdne doručeno prvoinstanční rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen „ÚOHS“) za domnělé porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže (dále jen „Rozhodnutí“).

Asociace zcela odmítá, že by porušila zákon o ochraně hospodářské soutěže, ať stanovováním minimální přípustné ceny za jazykové služby nebo jiným způsobem. Faktickým důkazem toho je i skutečnost, že členové Asociace nabízeli a poskytovali své služby i za ceny nižší, než které ÚOHS označuje za minimálně vyžadované.

Dle našeho názoru ÚOHS nerozlišuje a promiskuitně zaměňuje stanovování minimální přípustné ceny a vypočtení mimořádně nízké nabídkové ceny, což je jev známý jako dumping.“ Říká David Dvorský, místopředseda Asociace.

V průběhu řízení bylo ÚOHS ze strany Asociace předloženo značné množství důkazů, které dle Asociace ÚOHS buď nezohlednil vůbec nebo se s nimi vypořádal zcela nedostatečně. ÚOHS byl rovněž v průběhu řízení upozorněn na rozsáhlý seznam pochybení ze strany ÚOHS, kromě jiného i v otázce kalkulace obratů, která v podání ÚOHS dle Asociace nemá oporu ani v právu ani v ekonomice.

Jsme rovněž překvapeni nestandardní medializací řízení, které je zatím v běhu a u kterého neproběhla lhůta k podání rozkladu. Zejména pak rozsahem a mírou detailů, které byly ze strany ÚOHS zveřejněny, a to přesto, že jsme na jejich nesprávnost opakovaně poukazovali.“ Dodává Marcela Hergesselová předsedkyně Asociace.

Asociace se s ohledem na uvedené bude proti Rozhodnutí bránit a v zákonné lhůtě podá rozklad.


Zpráva zveřejněna: 09. 06. 2022


Partneři Asociace jazykových škol


Bohemia Ventures, spol. s r.o. Books & Books s.r.o. ONLINE jazyky - angličtina online pro samouky, s.r.o. Fraus MyCAT.cz LanguageCert Euroexam