Aktivity AJŠ

Vyjádření vedení Asociace jazykových škol ke zprávě NKÚ


V posledních dnech proběhly několika médii informace o zprávě Nejvyššího kontrolního úřadu, který se mimo jiné zabýval výběrovými řízeními a náklady na jazykové kurzy na několika ministerstvech.

Tisková zprava zde: http://www.nku.cz/cz/media/vydaje-za-material-a-sluzby-na-ministerstvech:-velke-rozdily-v-cenach-a-chyby-ve-vyberovych-rizenich-id8410/. Proč se právě jazykové kurzy dostaly do hledáčku NKÚ, když představují jen malou část nákladů ministerstev, je otázkou, nicméně jako organizace usilující o čistotu jazykového trhu oceňujeme, že se NKÚ věnuje správnosti výběrových řízení, kterých se účastní jazykové školy.

Co je ovšem na zprávě kontrolního úřadu alarmující, je to, že umožňuje médiím interpretovat uvedené informace velmi zavádějícím způsobem. Jestliže je uvedena pouze jednotková cena za hodinu jazykové výuky angličtiny bez další specifikace, potom není prokázáno, že se opravdu jedná o „stejnou službu“, jak o tom mluví média – např. zde: http://zpravy.idnes.cz/predrazene-uklizecky-i-jazykove-kurzy-audit-ukazal-plytvani-ministerstev-1bz-/domaci.aspx?c=A160829_080648_domaci_aha. Odborníci na jazykové vzdělávání vědí, že „jedna vyučovací hodina jazyka“ zahrnuje různé položky a různé specifikace, proto není možné se na dvě takové služby na dvou různých ministerstvech dívat jako na službu stejnou.

Obecným problémem, který tímto opět vyplul na povrch, je to, že ministerstva a státní úřady, včetně NKÚ, chápou vzdělávání jako komoditu, kterou je možné nakupovat podobně jako papír do kopírek. Nechápou, že se jedná o služby s vysokou přidanou hodnotou lidské práce na straně lektorů, akademického vedení kurzů i organizačního zajištění. Nízká cena proto může znamenat a často i znamená nehospodárné zacházení s veřejnými prostředky. Dokud se toto chápání nezmění a cena bude jediným kritériem, budou i nadále některá ministerstva nakupovat za nejnižší ceny od nekvalitních dodavatelů, jako se například nyní v nové zakázce chystá i Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Asociace jazykových škol je připravena zadavatelům poskytnout odbornou podporu a pomoci tak s tím, aby byly veřejné prostředky vynakládány skutečně hospodárně. Metodika pro výběr dodavatele jazykového vzdělávání, která v kritériích sleduje jak cenu, tak kvalitu, je již veřejně k dispozici.


Zpráva zveřejněna: 31. 08. 2016


Partneři Asociace jazykových škol


Bohemia Ventures, spol. s r.o. Books & Books s.r.o. ONLINE jazyky - angličtina online pro samouky, s.r.o. Fraus MyCAT.cz LanguageCert Euroexam